28 lipca 2012

Kiszone ogórki z czosnkiem, koprem i chrzanem.

Witajcie. Dziś u nas gorąco, jest też sezon na ogórki, więc robiliśmy przetwory. Poniżej podaję przepis na ogórki kiszone z czosnkiem, koprem i chrzanem ;)

Potrzebne składniki :
  • chrzan
  • koper
  • czosnek
  • ogórki
  • woda
  • sól kamienna spożywcza

Sposób wykonania:
  1. Ogórki dokładnie myjemy.
  2. Zostawiamy je w wannie napuszczonej z wodą, dzięki temu nie będą puste w środku.
  3. Czosnek obieramy.
  4. Chrzan myjemy i także obieramy.
  5. Do każdego słoika wrzucamy jeden ząbek czosnku, gałązkę kopru, trochę chrzanu.
  6. Przygotowujemy zalewę - na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę soli kamiennej.
  7. Ogórki układamy w słoikach pionowo, jeden obok drugiego.
  8. Zalewamy zalewą aż do samego wierzchu słoika, ponieważ zaś ogórki ją ,,wypiją".
  9. Odkładamy na 3-4 dni.
  10. Następnie możemy je wynieść do piwnicy lub jakiegoś zimnego pomieszczenia.
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Zawsze myślałam, że kiszenie ogórków jest trudne. A tu się okazuje, że jest szansa, że sama sobie z tym poradzę :D Super, że opisujesz tak wszystko krok po kroku. To bardzo pomocne dla osób, które nie są rekinami w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń