30 lipca 2012

Kompot ze śliwek węgierek.

Lato to sezon na śliwki węgierki, więc i my postanowiłyśmy porobić trochę przetworów. Podaję poniżej na przepyszny kompot ze śliwek ;)



Potrzebne składniki:
  • śliwki węgierki
  • woda
  • cukier

Sposób wykonania:
  1. Śliwki węgierki myjemy.
  2. Nakładamy w słoiki.
  3. Na 1,5 litra wody dodajemy 12 łyżek cukru. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie - może dodać więcej.
  4. Zalewamy śliwki wodą aż do wierzchu słoika.
  5. Wkładamy do garnka, zalewamy na wysokość 3/4 słoików.
  6. Gotujemy ok. 40 min. na małym ogniu.
  7. Zostawiamy na dobrą godzinę w garnku.
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Oj uwielbiam śliwki i wszystkie możliwe przetwory z tych owoców. A powidła mojej mamy. Palce lizać.

    OdpowiedzUsuń