5 sierpnia 2012

Ciasto z galaretką i musem jabłkowym.

Uwielbiam ciasta przekładane galaretką z owocami, a Wy ? Podaję właśnie przepis na jedno z takich ciast.

Potrzebne składniki :
  • Jabłka,
  • 3 galaretki,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka cukru,
  • proszek do pieczenia,
  • 6 jajek,
  • szklanka mąki.

Sposób wykonania:
  1. Wbijamy 6 jajek.
  2. Dodajemy szklankę cukru.
  3. Dorzucamy opakowanie cukru waniliowego.
  4. Całość ubijamy robotem, aż do uzyskania piany.
  5. Dodajemy szklankę mąki i  1/2 opakowania proszku do pieczenia. Mieszamy.
  6. Wylewamy na blachę.
  7.  Pieczemy ok.20 minut w 150 stopni.     
  8.  Wkładamy kartki, żeby galaretka nie przeciekła do biszkoptu.
  9. Obrane jabłka kroimy na małe kawałki.     
  10. Dolewamy trochę wody.  Gotujemy, cały czas mieszając aż do rozgotowania.
  11. Zagotowujemy 5 szklanek wody, wrzucamy 3 galaretki cytrynowe.
  12. Jak będzie prawie zgęstnięta to dodajemy do musu.
  13. Mieszamy, wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego !

14 komentarzy:

  1. też lubię to ciasto, robione już nie wiem ile razy i zawsze tak dobrze smakuje, doskonałe na upalne dni. mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. przedstawione krok po kroku nie może się nie udać! musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznościowo wygląda, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie biorę się za wypiek. Szkoda, że nie ma zdjęcia ciasta w przekroju. Ciekawa jestem czy galaretka nie oddziela się od ciasta bo nie ma "łącznika" a galaretka raczej nie wsiąknie w ciasto. Nie chciałabym przy podawaniu gościom łapać spadającego z ciasta trzęsącego się musu.
    Jeszcze drobniutka uwaga: w torebkach jest cukier "wanilinowy" a nie waniliowy - widać to zresztą na fotce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie zlewa, wszystko jest ładnie oddzielone :)

      Usuń
  5. Chodziło mi o to czy się wszystko trzyma razem przy krojeniu ciasta. Czy galaretka z musem nie oddziela się od biszkoptu jeśli nie ma między nimi np. jakiegoś kremu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wyszło wyśmienite:)

    OdpowiedzUsuń
  7. szkoda ze nie podałaś ile trzeba jabłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że użyłam ok. 1 kg, zależy, ile kto lubi ;)

      Usuń