4 sierpnia 2012

Dżem z żółtych śliwek.

Witajcie, z racji tego, że w tym roku na drzewie jest dużo pięknych żółtych śliwek postanowiłam zrobić z nich kompot :)



Potrzebne składniki :
  • 1,8 kg śliwek
  • 2 konfiturki
  • 1/3 szklanki wody
  • kwasek cytrynowy/sok cytrynowy
  • 70 dkg cukru

Sposób wykonania :
  1.  Śliwki kroimy na ćwiartki, potrzebujemy dobre 1,8 kg. 
  2. Wsypujemy do garnka.
  3. Dolewamy 1/3 szklankę wody.
  4. Wsypujemy 2 konfiturki.
  5. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min, cały czas mieszając.
  6. Czekamy, aż śliwki się rozgotują.
  7. Dosypujemy ok. 70 dkg cukru.
  8. Całość dokładnie mieszamy.
  9. Dosypujemy kwasek cytrynowy/ dodajemy sok z cytryny.
  10. Słoiki wstawiamy go nagrzanego piekarnika.
  11. Przelewamy do słoików.
  12. Zakręcamy, odwracamy na chwilę do góry dnem.
  13. Dżem odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i jest gotowy ;)

Smacznego !

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię dżemik z żółtych śliwek. Akurat jadę teraz do rodziców, a Mama go przygotowała, więc wezmę kilka słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapaliłam się do zrobienia takiego dżemu. Ciekawią mnie dwie kwestie:
    jaka jest data jego przydatności?
    czy można go zepsuć robiąc pierwszy raz jakikolwiek słodki "smarowideł"?

    Pozdrawiam i dzięki za inspirację i z góry za odpowiedź;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, ja mam dżemy po kilka lat i są dobre, trzymam je w piwnicy. Myślę, że nie można nic zepsuć, trzeba mieszać , co chwilę, żeby się nie przypaliły :)

      Usuń