niedziela, 26 sierpnia 2012

Galaretkowy torcik doskonały na przyjęcie.

Galaretkowy torcik kojarzy mi się z dzieciństwem, gdyż zawsze jak miałam urodziny, czy imieniny i miała przyjść większa ilość gości to mama właśnie go robiła ;) Wszyscy się zajadali, aż im się uszy trzęsły ;D



Potrzebne składniki:
  • 3 galaretki,
  • 1 cytryna, 
  • 4 małe śmietany, 
  • 1 op. żelatyny, 
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 1/2 litra mleka 

Sposób wykonania:
  1.  Wlewamy 2 szklanki wody.  Powoli wsypujemy galaretkę. Cały czas mieszamy.
  2. Wkładamy do zimnej wody, a zaś do lodówki, aby się bardzo mocno zgętła. To samo robimy z pozostałymi 2 galaretkami.
  3. Wlewamy 4 śmietany do miski.
  4. Wsypujemy szklankę pudru cudru.
  5. Wlewamy pół szklanki mleka.
  6. W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy 1 opakowanie żelatyny.
  7. Gotujemy na małym ogniu.
  8. Żelatyna staje się plynna.
  9. Wlewamy ją do śmietan.
  10. Galaretki kroimy w kostki. Dodajemy do śmietan.
  11. Dodajemy sok z cytryny.
  12. Całość mieszamy.
  13. Wylewamy do tortownicy.
  14. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Czy czasem tej żelatyny nie jest za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie było 8 łyżek, więc tyle akurat wyszło mi 1 op.

      Usuń
  2. Ja nigdy chyba nie jadłam takiego torcika. ;p U mnie kultowy był sernik na zimno z galaretką. Tak czy siak, ten tutaj wygląda całkiem apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam sernika z galaretką nigdy ;)

      Usuń
  3. Nie wygląda zbyt apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. moze i nie wygląda idealnie jak ktoś wyżej wspomniał, ale za to jest mega pyszny!:) znam własnie podobny przepis ale pod nazwą "śmietanowiec". zresztą ja bardzo lubię takie desery:)
    i zapraszam do siebie: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widocznie nazwa jest różna, ale o to samo chodzi ;)

      Usuń