21 sierpnia 2012

Nalewka z aronii.

Panuje sezon na aronię, więc dlaczego go nie wykorzystać i nie zrobić nalewki? Więc ja w pełni korzystam
i robię, robię i robię ;)

Nalewka aroniowa.


Potrzebna składniki:
  • 10 szklanek aronii,
  • 2,5l wody,
  • 1 kg cukru,
  • 2-3cytryny,
  • garść liści z wiśni,
  • 1 l spirytusu 

Sposób przygotowania:
  1. Aronię myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Obieramy owoce.
  3. Wlewamy 2.5 l wody i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez godzinę.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy liście wiśni.
  5. Odsączamy owoce od płynu . Owoce wyrzucamy.
  6. Czekamy, aż wystygnie.
  7. Dodajemy 1 kg cukru.
  8. Wlewamy 1 l spirytusu.
  9. Dodajemy sok z cytryn.
  10.  Odstawiamy na kilka dni. Najlepszy smak ma po 2-3 tygodniach.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Lubię nalewki, ale brakuje okazji żeby je pić, zwłaszcza teraz kiedy jest Igi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewki jeszcze nie robiłam ... muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń