piątek, 31 sierpnia 2012

Panierowane pieczarki.

Ktoś kiedyś wymyślił, że skoro pierś z kurczaka można spanierować, to dlaczego by nie spróbować zrobić tego z pieczarkami? I tak oto powstał przepis przekazywany ustnie na panierowane pieczarki ;)

Panierowane pieczarki

Potrzebne składniki:
  • Duże pieczarki,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • sól ,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • woda 

Sposób wykonania:
  1. Pieczarki kroimy w pasy.
  2. Solimy i pieprzymy z obu stron.
  3. Wbijamy jajko do miski.
  4. Solimy i pieprzymy.
  5. Wlewamy trochę wody.
  6. Całość mieszamy.
  7. Pieczarki kładziemy do mąki.
  8. Następnie do jajka.
  9. I na koniec w bułkę tartą.
  10. Potem znów do jajka.
  11. I w bułkę tartą.
  12.  Wlewamy olej na patelnię i czekamy, aż się nagrzeje. 
  13. Układamy na niej pieczarki.
  14. Pieczemy, a potem przykrywamy pokrywką i dusimy chwilę.
  15.  Panierowane pieczarki są gotowe.
Smacznego !

14 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę coś takiego jak panierowane pieczarki :D
    Muszę przyznać, że za grzybkami aż tak nie przepadam. Ale może kiedyś... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Często takie robię, bo są przepyszne! Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze w ten sposób pieczarki, ale za to jadłam tak kalafior:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poza kalafiorem widziałam jeszcze w Macu panierowane brokuły - muszę spróbować.

    Pieczarki takie jadłam i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brokułki lubię, więc może panierowane też mi zasmakują ;)

      Usuń
  5. Ja robię panierowaną cukinię, muszę spróbować te pieczarki , bo uwielbiam wszystko co panierowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, no popatrz, a ja nigdy o cukini nie słyszałam ;)

      Usuń
  6. u mnie w domu robi się tak samo:) na panierowane grzyby mój tata dał kiedyś mamie pomysł, bo moja babcia tak robiła i to nie tylko z pieczarkami, ale głównie z kaniami. Ach smak mojego dzieciństwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł na kolację od kruszynki ^^

    OdpowiedzUsuń