niedziela, 19 sierpnia 2012

Przepyszny kruszon z bananami.

Wczoraj postanowiłam zrobić moje pierwsze w życiu ciasto, które wykonałam sama od początku do końca :) Wyszło przepyszne !

Potrzebne składniki :
  • 2 banany,
  • 3 łyżki oleju, 
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 250 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 

Sposób przygotowania:
  1. Wsypujemy 2 szklanki mąki.
  2. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Wsypujemy 2/3 szklanki cukru.
  4. Wbijamy 5 żółtek.
  5. Białka zostawiamy na osobnej misce.
  6. Całość mieszamy.
  7. Dodajemy 250 g masła ( ja dałam 2 łyżki duże )
  8. Mieszamy.
  9. Odkładamy ciasto na 2 godziny do zamrażąrki.
  10. Smarujemy blachę tłuszczem, układamy papier do pieczenia, znów smarujemy i trzemy ok. 60% ciasta, tak, aby pokrył spód blachy.
  11. Białka ubijamy.
  12. Dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  13.  Wsypujemy 4 łyżki skrobi ziemniaczanej. 
  14. Dodajemy 3 łyżki oleju.
  15. Wsypujemy 1/2 szklanki cukru.
  16. Spód pieczemy 15 min w 160 st.
  17. Czekamy aż wystygnie i nakładamy pianę.
  18.  Banany kroimy w talarki
  19. Układamy je na pianie.  
  20. Trzemy na to pozostałą część ciasta.
  21. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  22. Wkładamy do piekarnika na ok.30 min do 160 st.
  23.  Gorący placek posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. ale świetny pomysł! uwielbiam wszystko co z bananami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować i to szybko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja myślałam że to drink będzie haha

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na ciasto i świetnie że pokazałaś krok po kroku jak się je robi.;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę kawałeczek! Mam ostatnio fazę na banany :) Idealnie trafiłas w mój smak :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście wspaniały! Wersji bananowej jeszcze nie znam:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń