8 sierpnia 2012

Pyszna zapiekanka ryżowa z pieczarkami, boczkiem i kukurydzą.

Witajcie :) Dzisiaj  postanowiłam pierwszy raz w życiu zrobić zapiekankę ryżową :) Jak wiadomo pierwszy raz najgorszy, ale muszę szczerze przyznać, że wyszła mi przepyszna ! Polecam !

Potrzebne składniki :
  • 500g ryżu,
  • 25 dag sera,
  • puszka kukurydzy,
  • 30 dag pieczarek,
  • 40 dag boczku parzonego,
  • 4 szklanki wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • ostra papryka,
  • cebula 

Sposób przygotowania:
  1. Ryż wrzucamy do garnka.
  2. Dolewamy wodę.
  3. Dajemy łyżkę masła, aby ryż się nie kleił.
  4. Pieczarki myjemy, trzemy na tarce.
  5. Boczek parzony trzemy na tarce na dużych oczkach.
  6. Pieczarki z boczkiem i pokrojoną cebulą smażymy na oleju.
  7. Solimy i pieprzymy do smaku.
  8. Dodajemy zioła prowansalskie, ostrą paprykę.
  9. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła.
  10. Odcedzamy kukurydzę.
  11. 1/2 ryżu nakładamy do naczynia żaroodpornego.
  12. Dodajemy warstwę pieczarkowo-boczkowo-cebulkową.
  13. Wysypujemy kukurydzę.
  14. Wykładamy resztę ryżu.
  15. Posypujemy startym żółtym serem.
  16.  Pieczemy w temperaturze 200st 15 minut górę i dół i 5 minut samą górę, aby ser się roztopił.
Smacznego !

6 komentarzy: