1 sierpnia 2012

Rolada jabłkowa - doskonała dla niezapowiedzianych gości ;)

Rolada jabłkowa to ciasto, które możemy bardzo szybko przygotować dla niezapowiedzianych gości. Jest niezmiernie prosta w wykonaniu, a do tego tania i pyszna ;)


Potrzebne składniki:
  • 6 jajek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 1 kg jabłek,
  • 1 biały budyń 
  • cukier puder
  • tłuszcz

Sposób wykonania:
  1. Ok. 1 kg jabłek obieramy i kroimy drobniej. Potrzebujemy 1 kg obranych pokrojonych jabłek.
  2. Robimy biszkopt z 6 jajek ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na ciepło do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  3. Zwalniamy obroty robota na bardzo małe.
  4. Powoli wsypujemy szklankę mąki z pół łyżeczki proszku do pieczenia, dobrze wymieszać.
  5. Na blachę kładziemy papier, smarujemy go tłuszczem, układamy pocięte jabłka. 
  6. Posypujemy 3 łyżkami cukru.
  7. Wysypujemy paczkę budyniu, najlepiej białego.
  8. Wylewamy biszkopt.
  9. Łyżką rozprowadzamy go na całe ciasto.
  10. Wkładamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 30 minut.
  11. Wyrzucamy ciasto na ściereczkę, delikatnie zdejmujemy papier.
  12. Gorące ciasto rolujemy jabłkami do środka.
  13. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Robię różne rolady, roladki, zawijasy, spiralki, ale ta mnie zaskoczyła. Świetne! Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i nie ma za co :)

      Usuń
  2. Mmmmm. Na jutro kupiłam śliwki- zaczynam powoli żałować, że to nie jabłka...
    Wygląda apetycznie.
    Zapraszam również na mój nowy blog:
    http://cudaicudenka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki są za bardzo mokre moim zdaniem, na tą roladę.

      Usuń
  3. Świetny pomysł. Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam już kilka razy. Świetna! Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń