sobota, 25 sierpnia 2012

Wielkopolskie pyry z gzikiem.

Chyba nie ma takiego turysty, który będąc w Wielkopolsce nie słyszałby o tutejszym przysmaku - pyrach 
z gzikiem ;) Koniecznie trzeba je też spróbować, gdyż są przepyszne.



Potrzebne składniki:
  • Ziemniaki,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • śmietana, 
  • biały ser. 

 Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki myjemy.
  2. Solimy wodę.
  3. Wkładamy do niej ziemniaki w skórze i gotujemy aż będę miękkie, czyli 30-40 min.
  4. Biały ser wkładamy do miseczki.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku.
  6. Dodajemy śmietany 12 %.
  7. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy.
  8. Ziemniaki wyjmujemy na talerz.
  9. Oczywiście teraz obieramy je ze skórki. Mają inny smak, niż te gotowane normalnie, zapewniam ;)

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Będę musiała kiedyś takie zrobić.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam znajome z Wielkopolski, i rowniez slyszalam o gzikach :) no bede musiala je zrobic i sparwdzic czy sa rzeczywiscie takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre, jak Dziecko lubi biały ser to powinno mu zasmakować ;)

      Usuń
    2. ciekawe jak z pieczonymi ziemniaczkami by smakowalo... nie no musze sprubowac :)

      Usuń
    3. Spróbuj i się podziel wrażeniami, bo nigdy tak nie jadłam ;)

      Usuń
  3. A ja kocham ziemniaki w mundurkach :))
    A słowo 'pyry' dudni mi już w uszach, bo Mój jest z Wielkopolski ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specjalnie zamieściłam, jak się gotuje ziemniaki, żeby Twój był zadowolony ;p

      Usuń
  4. chętnie bym spróbowała!:)

    OdpowiedzUsuń