piątek, 7 września 2012

Ciasteczka z kremem czekoladowym.

Wzorując się na przepisie na ciasteczka z masłem orzechowym z książeczki ,,Dzieci gotują - Kuchnie świata" postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i zrobić je z kremem czekoladowym ;)



Potrzebne składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki kremu czekoladowego,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki śmietany, 
  • 1/2 łyżeczki sody ,
  • 1 łyżka cukru waniliowego 

Sposób wykonania:
  1. Wsypujemy 3 szklanki mąki.
  2. Dorzucamy 1/2 szklanki cukru.
  3. Dodajemy 1/2 kostki tłuszczu.
  4. Dolewamy 2 łyżki śmietany.
  5. Dodajemy pół łyżeczki sody.
  6. Wsypujemy łyżkę cukru waniliowego.
  7. Dodajemy 1/2 szklanki kremu czekoladowego.
  8. Całość mieszamy.
  9. Posypujemy blat mąką. 
  10. Robimy z ciasta kulki i rozpłaczamy je.
  11.  Smarujemy blachę tłuszczem. 
  12.  Pieczemy 15 min w 180 st.
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. ale góra fantastycznych ciasteczek!:) aż mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie , czy specjalnie ciasteczka pieczesz na blasze wysmarowanej masłem , ja np. zawsze kładę na papierze do pieczenia i po prostu zastanawiam się czy jest jakaś różnica w późniejszym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciasteczka zawsze piekę na blasze wysmarowanej tłuszczem, do ciast daję tylko papier.

      Usuń
  3. mm :D wyglądają smakowicie ;) porwałabym takie ciasteczko do kawki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam!:D a ja miałam ograniczać słodycze, jak te zdjęcia tak kuszą:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow , chyba przepis dość prosty , warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wszystkie przepisy w tej książeczce :)

      Usuń
  6. oj ja chyba sobie dzisiaj zafunduję takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń