poniedziałek, 3 września 2012

Kompot z dyni z octem.

Dziś postanowiłam przygotować kompot  z dyni :)


Potrzebne składniki:
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • parę goździków,
  • 3 łyżki octu,
  • miska dyni,
  • 8 łyżek cukru,
  • sok z cytryny,
  • 3 szklanki wody 


Sposób przygotowania:
  1. Do garnka wlewamy wodę.
  2. Dynię przekrawamy na pół.
  3. Wydrążamy.
  4. Obieramy ze skóry.
  5. Kroimy w kostkę.
  6. Do wody dodajemy parę goździków.
  7. Wsypujemy pół łyżeczki cynamonu.
  8. Wodę zagotowujemy.
  9.  Dodajemy osiem łyżek cukru.
  10. Wlewamy 3 łyżki octu.
  11. Dodajemy trochę soku z cytryny.
  12. Dosypujemy dynię.
  13.  Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
  14. Kompot jest gotowy :)
Smacznego !

22 komentarze:

  1. Uwielbiam dynie, ich kolor przywodzi mi na myśl moją ulubioną porę roku.
    Wstyd się przyznać, ale do tej pory z dyni jadłam tylko pestki. A taki kompocik bym sobie wypiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mala dynie mam to zrobie kompotu, ciekawa jestem jak smakuje. a robilas juz cos jeszcze z dyni?

    OdpowiedzUsuń
  3. O mam dynię i szukałam na nią zastosowania, bo z ciasta wyszedł mi zaklalec:-p

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe ;) nie piłam kompotu z dyni jeszcze. Aczkolwiek zupka wyszła mi mdła.. kompot ma wyrazisty smak? ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ';)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zupy widocznie dodałaś za mało dyni i cukru, kompot ma wyrazisty smak :)

      Usuń
  5. O widzisz, szukałam przepisu. Pani na straganie opowiadała mi o swoim ulubionym kompocie z octem. Jestem bardzo ciekawa jego smaku. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kompot z dyni to jedno z dań, które bardziej lubię ;)

      Usuń
  6. Próbowałam zupę z dyni zrobić, ale w tym sezonie po ugotowaniu odlałam za mało wody i wyszła mi bez smaku, z ciasta dyniowego też wyszedł zakalec - podsumowanie to nie był dobry sezon na eksperymentowanie z dynią, za to bigos z kabaczku wyszedł mi pyszny. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ty według moich przepisów robiłaś?

      Usuń
  7. bo zupę z dyni trzeba przyprawić

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsza zupa z dyni.
    Obieramy kawałek dyni ze skórki, dajemy do garnka zalewamy małą ilością wody, tak aby zakryć pokrojoną dynię, wsypujemy trochę maku i gotujemy przez około 20 minut, następnie dodajemy trochę makaronu, szczyptę soli i wlewamy mleko ilośc wg uznania, gotujemy aż makaron zmięknie i do smaku dodajemy cukier, ilość cukru wg upodobań smakowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę wypróbowac, dzięki za przepis.

      Usuń
  9. lubie kompot z dyni,pije go prawie ze cała zime
    robie to tak
    obieram dynie,kawałki wrzucam do 5 litrowego garnka,plus 3-4 jabłka,
    10-13 gozdzikow,cynamon 1 laska łub okoł poł łyzeczki mielonego,
    około 2-3 lub do smaku octu,gotuje około 30-40 min na małum ogniu,
    jak sie wystoji z 12-16 godz to znaczy przejdzie to jest super
    smacznego!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dziękuję za przepis. Wypróbuję przy okazji ;)

      Usuń
  10. PYCHOTKA, WŁAŚNIE UGOTOWAŁAM NA TE MROZY W SAM RAZ .CYNAMON ROZGRZEJE NAS. POZDRAWIAM CIEPLUTKO.;);) MIROSŁAWA.

    OdpowiedzUsuń