7 września 2012

Sos myśliwski.

Uwielbiam sos myśliwski, więc postanowiłam zrobić go na obiad :)


Potrzebne składniki:
  • Pomidory,
  • koncentrat pomidorowy,
  • olej,
  • pieczarki,
  • cebula,
  • kiełbasa,
  • ogórki kiszone,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka 

Sposób wykonania:
  1.  Pomidory rozgotowujemy, jak na przecier, przeciskamy przez durszlak.
  2. Kiełbasę kroimy w talarki. 
  3. Przesmażamy na oleju.
  4. Cebulę kroimy dość drobno.
  5. Dodajemy do kiełbasy.
  6. Solimy i pieprzymy do smaku.
  7. Dorzucamy pokrojone pieczarki.
  8. Dodajemy łyżkę masła.
  9. Całość smażymy.
  10. Ogórki kiszone kroimy bardzo drobno.
  11. Dodajemy do reszty składników.
  12. Wlewamy przecier pomidorowy.
  13. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego.
  14. Robimy zaklepkę - do wody wsypujemy mąkę.
  15. Mieszamy.
  16. Dodajemy do sosu.
  17.  Dolewamy trochę śmietany. Mieszamy. 

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Też tak kiedyś robiłam, ale nie wiedziałam, że nazywa się to sos mysliwski..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieważne, jak się nazywa :) Ważne,że dobre !

      Usuń
  2. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Smakowity ma kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zamiast kiełbasy smażę np.pokrojoną w ostkę karkówkę a do tych wszystkich podanych wyżej składników dodaję jeszcze świeżą paprykę i suszone grzyby a wszystko razem podaję z plackiem ziemniaczanym(ziemniaki ścieram na grubej tarce)i kleksikiem gęstej śmietany:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety, gdybym tak się stołował to byłbym szerszy niż wyższy ;/ chociaż w smaku musi być dobre, sądząc po wykonaniu autorki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz nie zawsze,dwa razy nie wciąż ;)

      Usuń
  5. Warto dodac ilosci skladnikow, bo kjelbasa to moze byc jedna , ale podwawelska to bedzie duzo , a slaska to malo , reszta rez ...np pkmidory...2 , czy moze 8 ??? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na oko, jak czegoś lubisz więcej, to daj więcej, jak nie przepadasz za czymś to to usuń ;)

      Usuń