27 października 2012

Babka włoska.

Babka włoska jest doskonała, uwielbiam ją. Nie jest trudna w wykonaniu i znika w mgnieniu oka.


Potrzebne składniki:
  • 1 kostka tłuszczu
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek kartoflanki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • garść rodzynek

Sposób wykonania:
  1. Kostkę tłuszczu ucieramy ze szklanką cukru. Dodajemy naprzemiennie 6 żółtek, 2 szklanki mąki krupczatki, 6 łyżek kartoflanki, 6 łyżek oleju oraz dolewamy 2 łyżki octu. Wsypujemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia/
  2. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
  3. Formę do baby smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  4. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część waniliową mieszamy z rodzynkami i wykładamy do formy. Do 2 dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy, wykładamy na białą masę i na górę wykładamy waniliową.
  5. Pieczemy ok. 50 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia, lukrujemy.
Smacznego !

10 komentarzy: