piątek, 26 października 2012

Kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem, pietruszką i cebulą.

Zainspirowana przepisem na kotleciki jajeczne u Małej Kuchareczki postanowiłam sama je zrobić, troszkę modyfikując podane składniki :)


Potrzebne składniki:
  • 11 jajek,
  • ser żółty,
  • cebula,
  • por,
  • pietruszka,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • bułka tarta 

Sposób wykonania:
  1. Jajka gotujemy 10 min. od zagotowania w osolonej wodzie.
  2. Obieramy ze skorupki.
  3.  Cebulę, pietruszkę i szczypiorek kroimy bardzo drobno. 
  4.  Wszystko wrzucamy do miski. 
  5. Jajka trzemy na tarce, dodajemy koperku.
  6. Wbijamy 2 jajka.
  7. Dodajemy z 3 łyżki bułki tartej.
  8. Ścieramy żółty ser.
  9. Całość mieszamy i wstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
  10. Formujemy kotleciki.
  11. Obtaczamy w jajku.
  12. Następnie w bułce tartej.
  13. Olej rozgrzewamy na patelni.
  14. Układamy kotleciki.
  15. Smażymy.
Smacznego !


50 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś, tylko bez szczypiorku, są naprawdę pyszne:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znosiłam ich jako dziecko - kojarzą mi się ze szkolnymi obiadami i tym jak ich nie cierpiałam. Ale od jakiegoś chce się przemóc i je zrobić:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, ja ich nigdy w szkole nie jadłam :)

      Usuń
  3. Smakowicie wyglądają :) Muszę sprobowac je zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wygladaja, jadłam takie kotleciki w sredniej szkole... czyli jakies 11 lat temu... wow!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. No miło mi:))))
    Super ci wyszły, następnym razem i ja dodam natki:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Uwielbiam jajeczne kotlety :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam, że jadłam takie na stołówce w podstawówce :D Bardzo je lubiłam. Fajny, prosty przepis, tylko szczypior muszę wywalić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooo ! Tak to jest świetny pomysł na obiad w niedalekiej mej przyszłości ! :)
    Smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię jajek. :(
    Np. jajecznicy nawet kijem nie dotknę. :P

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają smacznie ;)
    ja co prawda za jajkiem na twardo nie przepadam, ale jak jeszcze potem smażone, to w sumie musi być smaczne :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę spróbować. U Ciebie bardzo dużo postów dziennie się pojawia. Jak Ty to robisz? I widzę że zawsze do wszystkiego foteczki robisz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu regularnie jadam ;) A jak robię, to zdjęcie też pstryknę. I średnio raz dziennie książka jest.

      Usuń
  12. to musi być przepyszne. uwielbiam jajka i pastę jajeczną a te kotleciki zapowiadają się wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nie jadłam takich - ale pewnie się skuszę i spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ się zrobiłam głooooooooooooodna :-))) pysznie wyglądają!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierwszy raz widzę jajko w kotlecie ;o
    Z ciekawości, można by było zjeść.
    Ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kotlety jajeczne i robię je co kilka tygodni. Mniam, mniam. Twoje też wyglądają smakowicie:))

    OdpowiedzUsuń
  17. o, chciałam takie zrobić, ale mam jakiś nudny przepis, a te zapowiadają się świetnie! Na pewno je wypróbuje! dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie robiłem kotlecików z jajka, ale muszę spróbować, bo wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń