13 października 2012

Nalewka z pigwy z pomarańczą.

I nadszedł czas na nalewkę z pigwy :)





Potrzebne składniki:
  • Garść rodzynek,
  • pomarańcze,
  • cytryna,
  • kilogram pigwy,
  • 0,75 kg cukru,
  • szklanka miodu,
  • 1l spirytusu,
  • 1l wody 

Sposób wykonania:
  1. Kilogram pigwy drobno kroimy, wybieramy gniazda nasienne.
  2. Ścieramy skórkę z pomarańczy.
  3. Dodajemy.
  4. Całość zalewamy litrem wody i litrem spirytusu ( przed wlaniem wymieszać )
  5.  Dodajemy garść rodzynek i sok z pomarańczy.
  6. Następnie musi stać 3 tygodnie.
  7. Potem odlewamy płyn do osobnego naczynia.
  8. Pigwę zasypujemy 0,75kg cukru i dodajemy szklankę miodu.
  9. Codziennie po kilka razy mieszamy około tygodnia, aż się dobrze rozpuści.
  10. Następnie musi postać jeszcze kilka dni.
  11. Odlewamy płyn i mieszamy z płynem pozostawionym za pierwszym razem.
  12. Powinno stać 2-3 miesiące.
Owoce możemy dodać, jako dodatek do herbatki :)

Smacznego !

35 komentarzy:

  1. lubię nalewkę z pigwy, mój tata robił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę jeszcze trochę poczekać na degustację :)

      Usuń
  2. Pigwa jest naprawdę świetna. Trochę niedoceniana, ale zawiera sporo witaminy C i jest doskonała na przetwory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść, aż do teraz, pycha :)

      Usuń
  3. Nie lubię alkoholu z plastikowych butelek.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja znam pigwę i bardzo lubię, ale nalewek nie robiłam jeszcze. To taki obszar do odkrycia dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze nalewek - ale Twoja naprawdę zachęca :D

    OdpowiedzUsuń
  6. och, to teraz potrzebna jest cierpliwość. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takiego czegoś nie robiłam, może kiedyś wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nalewka? Muszę koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham pigwę :-) szkoda że tak trudno ją dostać u mnie w miasteczku :-(

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie:). Czy woda, ktora Pani miesza ze spirytusem to woda mineralna czy zwykla woda? Mam wszystko co potrzeba,ale mam problem wlasnie z woda. Bede wdzieczna za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła woda przegotowana wystudzona ;)

      Usuń
    2. Sprubuj dodac wody mineralnej ale niegazowanej ,ja tak robie i jest super!!

      Usuń
    3. Z pewnością spróbuję :)

      Usuń
  11. hej,jestem właśnie na etapie czekania za sokiem bo owoc postanowiłam jeszcze wykorzystać do herbaty.za dwa dni mieszam wszystkie składniki,

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię troszeczkę inaczej. 1,5 kg pigwowca myję, suszę, a następnie kroję na 4, wyłupując pestki. Następnie wsypuję do 3 litrowego słoja i zasypuje 1 kG białego cukru. Przykrywam szyjkę słoja gazą, zabezpieczoną recepturką, i stawiam na oknie, do czasu, aż wytworzy się ciemnawa ciecz a następnie zalewam pigwowiec 1 L 96% spirytusu (jeżeli pigwowiec w międzyczasie zaczyna gnić, należy go natychmiast zalać wódką, bądź spirytusem). Słój zakręcam szczelnie nakrętką i odstawiam na jakiś miesiąc do szafy, codziennie turlając słój po podłodze. Po okresie wylegiwania, przecedzam 3-4 razy nalewkę przez gazę, a następnie zalewam w butelki. Nie przejmujcie się białym osadem z nalewki - to jest jak najbardziej normalne (po wstrząśnięciu na jakiś czas osad znika). Nalewkę z pigwowca (nie mylić z o wiele słabszą pigwą) pędzę od 2006r. i jestem ogromnie z niej rad :P
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuję kolejnym razem, dziękuję:)

      Usuń
  13. Jestem na etapie 10 czyli jeszcze troszke czekam .. ale nie wiem ile :p prosze o podpowidz i np co z tymi owocami czy je trzeba jakos spasteryzowac aby wykorzystywac je przez całą zime do herbaty? czy moga zwyczajnie zostac w tym sloju??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą stać, mi się nic z nimi nie robi.

      Usuń
    2. a co z tym czasem ile ma stac po tym tygodniu co trząsałam z cukrem??\

      Usuń
  14. Witam,
    w przepisie podana jest PIGWA jako jeden z surowców, natomiast w miseczce widzę PIGWOWCA. Który owoc jest bohaterem tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przepraszam, zapomniałam poprawić. Jak dodawałam przepis byłam przekonana, że to pigwa,a nie pigwowiec.

      Usuń
  15. Czy z cytryny wyciska się sok czy ściera skórkę bo w przepisie nie jest podane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy zetrzeć skórkę ;) jest to widoczne na animacji.

      Usuń
  16. W potrzebnych skladnikach jest cytryna w rsposoboe wykonania juz jej nie ma, czy jest ona do czegos potrzebna ?

    OdpowiedzUsuń