1 listopada 2012

Kapuśniak na golonce.

Dziś na obiad postanowiłam zrobić kapuśniak :)


Potrzebne składniki:
  • sól,
  • marchew,
  • kapusta kwaszona,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • seler,
  • por,
  • golonka,
  • jarzynka,
  • ziemniaki,
  • kasza jęczmienna 

Sposób wykonania:
  1. Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą.
  2.  Dodajemy warzywa, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego.
  3. Solimy.
  4. Dodajemy 3-4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej,
  5. Wkładamy marchew i seler.
  6. Kapustę kroimy, odciskamy sok.
  7. Wrzucamy do garnka.
  8. Gotujemy do miękkości golonki. Ziemniaki gotujemy osobno.
Smacznego !

16 komentarzy:

  1. Wsunąłbym taką goloneczkę z kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna zupa na jesienne chłody:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Typowe, syte, polskie danie. Mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym wsunęła taki kapuśniaczek. Dawno nie jadłam, bo u mnie w domu nikt nie lubi:(((

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurcze, ale mi narobiłaś ochoty - jutro chyba jakąś kwaśnicę zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapuśniak u mnie też robi się na golonce, ewentualnie na żeberkach wędzonych, ale na światłej kapustce :) Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, jaka to jest światła kapusta, ale na pewno jest pyszna ;)

      Usuń
  7. idealna zupka na teraźniejsza pogodę:)
    teraz tylko takie mi smakują:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Też bym zjadła taką zupkę ale u mnie męnż nie lubi:/

    OdpowiedzUsuń