8 listopada 2012

Opieńki miodowe ( podpinki ) marynowane.

Tym razem postanowiłam zamarynować podpinki :)



Potrzebne składniki:
  • opieńki miodowe - 1,5 kg
  • szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5,6 liści laurowych
  • gorczyca
  • cebula

Sposób wykonania:
  1. Opieńki delikatnie myjemy. Gotujemy 2 l wody, solimy, wrzucamy 1 pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone opieńki. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  2. Przygotowujemy słoiki. Wyparzamy w piekarniku. Do każdego wrzucamy kilka ziaren gorczycy, po 1 ziarnie ziela angielskiego i kawałku liścia laurowego. Wkładamy zimne opieńki niecałkowicie pełne ( zostawiamy 3 cm od góry ).
  3. Gotujemy zalewę. 5 szklanek wody łączymy z 2 łyżkami cukru, czubatą łyżką soli. Dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy,cebulę pokrojoną w kostkę. Zagotowujemy. Następnie dolewamy szklankę octu,zagotowujemy. 
  4. Zalewamy zimne opieńki gorącą zalewą. Wkładamy do garnka z gorącą wodą do wysokości 3/4 słoika. Gotujemy ok. 10 min. od zagotowania na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do wystygnięcia.

Smacznego !

8 komentarzy:

  1. Widzę, że bardzo lubisz grzybki :) Ja też je lubię ale tylko smażone ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze a ja w tym roku nie mam żadnego słoiczka grzybków

    OdpowiedzUsuń
  3. jakies u nas rosna, ale nie mam pojecia czy to opienki. ciotka sie zna i robi, podobno pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam marynowane grzyby :)

    OdpowiedzUsuń