13 listopada 2012

Surówka z modrej kapusty.

Dziś pierwszy raz postanowiłam zrobić surówkę z modrej kapusty, wyszła przepyszna :)



Potrzebne składniki:
  • kapusta modra,
  • sól,
  • pieprz,
  • jabłko,
  • marchew,
  • cytryna,
  • olej,
  • cebula 


Sposób wykonania:
  1. Kapustę kroimy.
  2. Zalewamy wodą.
  3. Odcedzamy.
  4. Obieramy jabłka, marchew i cebulę.
  5. Całość drobno kroimy.
  6. Dodajemy kapustę.
  7. Dodajemy trochę soku z cytryny.
  8. Solimy, pieprzymy.
  9. Mieszamy, dodajemy łyżkę cukru.
  10. Całość mieszamy.
Smacznego !

26 komentarzy:

  1. nadawałabyś się z moją mamą, ona też tak kocha gotować jak Ty ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Surówka z tej kapusty to moja ulubiona :) Tylko ja najbardziej ją lubię z majonezem :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taka suróweczkę jest bardzo bobra

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czerwoną kapustę! Ale ja zawsze gotowaną robiłam. Synuś uwielbia surówkę, ale nigdy nie wiedziałam jak sie robi, więc jadał tylko w przedszkolu czy knajpie ;-) No to mam wyzwanie teraz! Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za kapustą, jednak moja rodzina często jada taką sałatkę do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo zapomniałam o tej kapuscie, moje surówki juz mi sie znudziły zupełnie.

    OdpowiedzUsuń

  8. zalać wodą!!!???? ale jaką? ciepła,gorącą,zimną,letnią ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kultura wypowiedzi też obowiązuje... Na chwilę gorącą wodą i odcedzić.

      Usuń