5 grudnia 2012

Ciasto na wagę a'la jabłecznik.

Bardzo lubię jabłecznik, więc postanowiłam go zrobić :)


Potrzebne składniki:
  • Tyle ile ważą jajka, np. 7 jajek to 0,5kg to dodajemy 0,5 kg cukru, 0,5 kg mąki ;
  • cukier waniliowy,
  • jabłka,
  • aromat,
  • margaryna,
  • cukier,
  • proszek do pieczenia,
  • mąka ziemniaczana,
  • cukier puder 

Sposób wykonania:
  1. Wkładamy 2 kostki tłuszczu ( 0,5 kg )
  2. Dodajemy 0,5 kg cukru i ucieramy.
  3. Dodajemy na przemian 2 jajka, część mąki.
  4. Mąkę dajemy 40 dag pszennej i 10 dag kartoflanki.
  5. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  6. Dobrze mieszamy, nie ucieramy za długo.
  7. Wykładamy na blachę.
  8. Kilogram jabłek ucieramy, dajemy na durszlak, ale odciekł sok z jabłek.
  9. Posypujemy 1 cukrem waniliowym.
  10. Dodajemy 2 łyżki cukru.
  11. Delikatnie mieszamy.
  12. Wykładamy na ciasto.
  13.  Kruszyona: 1/3 kostki tłuszczu, 2 łyżki cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki kartoflanki, wyrabiamy i nakładamy na ciasto.
  14. Pieczemy ok. 45 min. w 180st.
  15. Posypujemy cukrem pudrem po upieczeniu.
Smacznego!

18 komentarzy: