piątek, 28 grudnia 2012

Masa makowa do strucli.

Dopatrzyłam się, że nie ma osobnego postu dla masy makowej, dlatego postanowiłam taki stworzyć ;)

Masa makowa


Potrzebne składniki:
  • 2 szklanki maku,
  • dobra szklanka cukru, 
  • 5 białek, 
  • 2 żółtka,
  • olejek migdałowy do smaku, 
  • 3 łyżki tłuszczu, 
  • pół laski wanilii, 
  • wiśnie, 
  • rodzynki, 
  • miód, 
  • kaszka manna 


Sposób wykonania:
  1. Do 1/2 kg maku dodajemy dobrą szklankę cukru, dodajemy cukier waniliowy i aromat migdałowy.
  2.  Przetapiamy 3 łyżki tłuszczu. Lekko studzimy i dodajemy do maku.
  3. Dodajemy łyżkę miodu i łyżkę kaszki manny.
  4. Wrzucamy odcedzony słoik drążonych wiśni.
  5. Dodajemy rodzynki według uznania.
  6. Dodajemy pianę z 5 białek.  
  7. Wrzucamy 2 żółtka.
  8. Mieszamy.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz