13 grudnia 2012

Pierniczki świąteczne z kakaowym lukrem królewskim i posypką cukrową.

Czy wyobrażacie sobie święta bez pierniczków? Ja już nie ;) Dziś 5 odsłona z lukrem królewskim i wiórkami kokosowymi. Nie ręczę, że dotrzymają do Wigilii ;D


Potrzebne składniki:
  • 1 kg mąki,
  • kostka margaryny,
  • szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 jajka,
  • przyprawa do pierników,  
  • 2 łyżeczki sody,
  • posypka cukrowa,
  • cukier puder,
  • cytryna,
  • białka 

Sposób wykonania:


  1. Margarynę przekładamy do garnka. Roztapiamy.
  2. Dodajemy szklankę cukru.
  3. Dorzucamy 3/4 szklanki miodu, łyżkę kakao, przyprawę do pierników. 
  4. Mieszamy roztapiając wszystkie składniki. Zostawiamy do wystygnięcia.
  5. Dodajemy 3 jajka.
  6. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta.
  7. 1 kg mąki wsypujemy do miski.
  8. Robimy dołek.
  9. Rozrabiamy 2 łyżki sody z łyżeczką wody i wlewamy.
  10. Dodajemy masę i czekamy 5 min.
  11. Zarabiamy ciasto. Rozwałkowywujemy. Wykrawamy foremkami.
  12. Kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy 10 min. w 180 st.
  13.  Polewamy lukrem królewskim i płatkami czekolady.

Smacznego !

6 komentarzy: