14 grudnia 2012

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej.

Nie przepadam za rybą, ale reszta domowników lubi, więc zrobiłam ;p

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej.



Potrzebne składniki:
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • ryby,
  • cebula,
  • ocet,
  • olej,
  • koncentrat pomidorowy 

Sposób wykonania:
  1. Cebulę kroimy.
  2. Ryby solimy, pieprzymy.
  3. Ryby przekładamy cebulą.
  4. Wstawiamy na noc do lodówki.
  5. Wodę solimy.
  6. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
  7. Dodajemy łyżeczkę cukru.
  8. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i zagotowujemy.
  9. Po zagotowaniu wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy.
  10. Zostawiamy do wystygnięcia.
  11. Ryby obtaczamy najpierw w mące i kładziemy na gorący tłuszcz.
  12. Smażymy z obu stron.
  13. Układamy w garnku, czekamy, aż wystygną.
  14. Zimne ryby zalewamy zimną zalewą.
  15.  Nakładamy talerzyk i przyduszamy np. słoikiem.
  16. Chowamy do lodówki na kilka dni, 2-3.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Nie przepadam za rybą w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedz mi co to za rybka ?
    Ale strasznie dużo gotujesz i to dla rodzinki ?
    Chyba uwielbiasz siedzieć w kuchni?
    Pozdrawiam jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To akurat płotki.

      No uwielbiam gotować ;) No dla rodzinki, ja tyle przecież bym nie dała rady zjeść ;)

      Usuń
  3. Szkoda, że tyle roboty przy tym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znam ten przepis ,jest chyba najlepszy.

      Usuń
  4. Rybkę uwielbiam w każdej postaci:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie i smakowicie wygląda, muszę spróbować wersję z koncentratem dotychczas robiłam klasyczną wersję.

    OdpowiedzUsuń