26 grudnia 2012

Śledź w oleju z cebulą i z cytryną.

Śledź w oleju z cebulą i cytryną będzie doskonały zarówno na Wigilię, jak i jako przekąska na zwykły dzień.

Potrzebne składniki:
  • 5 płatów matiasów
  • pół cytryny
  • 1 cebula
  • 10 zieli angielskich
  • 3-4 średnie liście laurowe
  • olej
  • mleko (do namoczenia śledzi)

  1. Śledzie moczymy godzinę w mleku. Następnie kładziemy je na sitko i kroimy 1 płat na 4 kawałki. Parzymy cytrynę i tniemy w plastry.
  2. Układamy w słoiku: pokrojone plastry cebuli, plaster cytryny, ziele angielskie, liść laurowy i śledzie, naprzemiennie aż do góry. Na górze musi być cytryna z cebulą. Zalewamy olejem tak, aby całość była dokładnie przykryta. Zakręcamy słoik i zostawiamy w lodówce co najmniej na 24 godziny.

Smacznego!

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz