sobota, 22 grudnia 2012

Świąteczny schab ze śliwką.

Schab ze śliwką jadałam niejednokrotnie, za każdym razem jest pyszny, można jeść go na ciepło i na zimno, jako przekąskę i danie obiadowe:)



Potrzebne składniki:
  • schab bez kości,
  • cebula,
  • śliwki suszone,
  • olej,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • majeranek,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra, 
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy 

Sposób wykonania:
  1. Ze schabu nie ściągać błon, ostrym, długim, wąskim nożem zrobić w schabie przez środek otwór.
  2. Nadziewamy śliwkami.
  3. Możemy upychać je trzonkiem.
  4. Nacieramy olejem, żeby przyprawy miały się do czego przykleić.
  5. Przyprawiamy solą, pieprzem,  papryką słodką, ostrą orz majerankiem.  
  6. Obkładamy pokrojoną w krążki cebulą. Przykryty schab najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
  7. Obrany schab obsmażamy.
  8. Po obsmażeniu z obu stron dodajemy parę śliwek suszonych oraz cebulę do przesmażenia.
  9.  Podlewamy wodą, żeby przykryło do połowy schab i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Mięso ze śliwą. Klasyka sezonowa :) Mnie akurat kojarzy się z Wielkanocą (bo BN taki wegetariański)...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam schab ze śliwką w galarecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że szalejesz ze smakołykami na Święta ;) Twoja rodzinka ma z Tobą dobrze;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę sił by zrobić taki pyszny schabik! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też będzie robiony jutro tradycyjnie na Boże Narodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominuję cię do Liebster Award na moim blogu :) http://dominica-oficjalny-blog.blogspot.com/ Mam nadzieję, że weźmiejsz udział w zabawie :) Pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń