środa, 2 stycznia 2013

Czekoladowy biszkopt z wiśniową pianką.

Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką zawsze wychodzi pyszne;)


Potrzebne składniki:
  • 4 wiśniowe galaretki
  • 6 jajek
  • słoik wiśni
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • duży jogurt naturalny

Sposób przygotowania:
  1. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, dodajemy powoli 6 łyżek cukru, 6 żółtek, 2 łyżki kakao, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia.
  2. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 25 min. w 150 st.
  3. Zostawiamy do wystygnięcia, przekrawamy na pół.
  4. 2 galaretki wiśniowe rozrabiamy w 2 szklankach wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, wylewamy na 1 biszkopt. Przykrywamy 2. Wstawiamy do lodówki.
  5. Kolejne 2 galaretki wiśniowe rozrabiamy w 3,5 szklanki wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy na odcedzone wiśnie ułożone na 2 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Smacznego!

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz