15 stycznia 2013

Sos musztardowy, idealny do jajek.

Sos musztardowy idealnie nadaje się np. do ziemniaków puree i jajek gotowanych na twardo.



Potrzebne składniki:
  • Łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki wody,
  • pół kostki tłuszczu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka mąki,
  • mleko 

Sposób wykonania:
  1. Tłuszcz przesmażamy.
  2. Dodajemy łyżkę mąki.
  3. Mieszamy. Studzimy.
  4. 1/3 szklanki wody wlewamy do garnka.
  5. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do sosu. 
  6. Dodajemy do ostudzonego sosu.
  7. Dolewamy trochę śmietany.
  8. Dodajemy 2 łyżki musztardy.
  9. Dodajemy łyżeczkę cukru i trochę mleka.
  10. Mieszamy.
Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię jajka, więc ten sos wydaje się odpowiedni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam:), moja mama robi podobny sos

    Ps zostałaś nominowana do http://herbata-ze-szklanki.blogspot.com/2013/01/nominowana.html

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm :) pyszności, uwielbiam kiełbaski w sosie musztardowym z ziemniaczkami ;)

    OdpowiedzUsuń