niedziela, 24 lutego 2013

Drożdżówki z ciasta drożdżowego z jagodami.

Drożdżówki z jagódkami i lukrem mmm pycha ;)


Potrzebne składniki:
  • 4 jaja,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • 1kg mąki,
  • 1/2 kostki tłuszczu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 10 dag drożdży,
  • szklanka cukru,
  • cukier puder, 
  • jagody,
  • wiórki kokosowe 

Sposób przygotowania:
  1. Wykonujemy ciasto drożdżowe - klik.
  2. Bierzemy ciasto. Zwijamy ciasto w rulon. 
  3. Zawijamy, jak ślimaki. Smarujemy białkiem.
  4. Nakładamy jagody.
  5. Możemy posypać wiórkami kokosowymi.
  6. Posypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy 15 min. w 200 st.
  8. Możemy polukrować lukrem królewskim.

Smacznego !

22 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie - i jak tu trzymać dietę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, uwielbiam jagódki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ;) Zawsze musimy kilka słoików kupić, jak jedziemy z morza ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam jagodzianki! Są takie ... domowe :) Kojarzą mi się z ciepełkem, rodziną, zimowymi wieczorami przy ciepłej herbatce lub kakao..

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżówki z jagodami :) Pachną wakacjami nad morzem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm...aż ślinka cieknie. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmmm ale bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jagodzianki w lutym:) szczęściara;)
    zazdroszczę:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajeczne:) zamieszkam z Tobą.

    OdpowiedzUsuń