28 marca 2013

Zakwas na wielkanocny żurek.

Nie ma to, jak taki domowy żurek na zakwasie, palce lizać ;) Przepis zaczęrpnęłam od Oli ;)

Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • 1 l przegotowanej wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • czarny pieprz,
  • 1 kromka czerstwego chleba razowego,
  • 3-4 łyżki otrębów żytnich 

Sposób wykonania:
  1. 1 szklankę mąki wsypujemy do słoika.
  2. Dodajemy do słoika 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pieprz.
  3. Ząbki czosnku nacinamy i dodajemy do słoika. 
  4. Zalewamy litrem przegotowanej wody.
  5. Dodajemy kromkę czerstwego chleba.
  6. Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.

Smacznego !


10 komentarzy: