17 marca 2013

Zupa fasolowa z parzonym boczkiem i wędzoną kiełbasą.

Zupę fasolową już kiedyś gotowałam, tym razem przepis z parzonym boczkiem i wędzoną kiełbasą.

Potrzebne składniki:
  • parzony boczek,
  • wędzona kiełbasa,
  • cebula,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • marchew,
  • por,
  • seler, 
  • pietruszka,
  • ziemniaki,
  • fasola, 
  • koperek,
  • cukier,
  • cytryna, 
  • śmietana 


Sposób wykonania:
  1. Boczek z kiełbasą kroimy i przesmażamy, dorzucamy cebulę.
  2. Całość przesmażamy. Wkładamy do garnka z wodą.
  3. Fasolę moczymy dzień wcześniej, dodajemy ją do garnka.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu.
  5. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy.
  6. Przygotowujemy warzywa, kroimy.
  7. Wrzucamy do zupy, gdy fasola jest prawie miękka.
  8. Delikatnie gotujemy.
  9. Wduszamy sok z pół cytryny lub łyżkę octu do smaku.
  10. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
  11. Dodajemy koperek.

Smacznego !


14 komentarzy: