22 kwietnia 2013

Naleśniki zapiekane z jabłkiem.

Naleśniki zawsze i wszędzie, z jabłuszkiem wyszły przepyszne, palce lizać !

Potrzebne składniki:
  • mleko,
  • mąka,
  • proszek do pieczenia,
  • cukier,
  • jajko,
  • jabłko,
  • sól,
  • olej 

Sposób wykonania:
  1. Wbijamy jajko.
  2. Dodajemy łyżkę cukru. 
  3. Trzepiemy.
  4. Dodajemy szklankę mleka.
  5. Wsypujemy 2 szklanki mąki i łyżeczkę proszku.
  6. Mieszamy, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  7. Jabłko kroimy w plasterki.
  8. Obtaczamy w cieście.
  9. Wkładamy na gorący olej i smażymy.
  10. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego !


9 komentarzy:

  1. Ja to uwielbiam
    ale od dziecka nazywam do plackami z jabłkiem, a nie naleśnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie je robię;) ale dodałam do wyrobionej masy trochę aromatu waniliowego i szczyptę cynamonu..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas t się nazywa racuchy:) nawet jak nie są jabłka tarte. pycha:)

    OdpowiedzUsuń