14 kwietnia 2013

Poziomkowy tort na biszkopcie z delicjami i galaretką a'la Shrek.

 Nowa odsłona zielonego Shreka, równie smaczna:) 

Potrzebne składniki:
  •  6 jajek,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki kartoflanki,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • litr soku Pysio różowego,
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru,
  • pół litra śmietany 30%,
  • 4 galaretki różowe,
  • 2 opakowania delicji różowych,
  • cukier puder,
  • cukier waniliowy,
  • aromat  

Sposób wykonania :
  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Białka trzepiemy na sztywną pianę, dodajemy 6 łyżek cukru, żółtka, 6 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę kartoflanki.
  3. Mieszamy.
  4. Dorzucamy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. 
  5. Wylewamy do formy.
  6. Pieczemy ok. 15-20 min w 150 st. 
  7. Do 1/3 soku wsypujemy 3 budynie. Mieszamy.
  8. 2/3 soku zagotowujemy.
  9. Wlewamy rozpuszczone budynie.
  10. Dokładnie mieszamy.
  11. Zostawiamy do wystygnięcia. 
  12. 1/2 l śmietany 30% ubijamy na sztywno.
  13. Na biszkopt dodajemy wystygniętą masę budyniową.
  14. Wykładamy delicje. 
  15. Do śmietany dodajemy 2 prawie zgęstnięte różowe galaretki .
  16. Wylewamy do formy.
  17. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnięcia. 
  18. Możemy ułożyć jakąś dekorację z wydrążonych wiśni.
  19. Zalewamy jedną galaretką.
  20. Zostawiamy do stężenia. 
Smacznego !


10 komentarzy: