9 kwietnia 2013

Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie.

Przygotowując domowy żurek skorzystałam z przygotowanego wcześniej zakwasu, wyszedł przepyszny ;)


Potrzebne składniki:
  • biała kiełbasa,
  • ziemniaki,
  • boczek parzony,
  • cebula,
  • czosnek,
  • grzyby suszone,
  • jajko,
  • śmietana,
  • zakwas ,
  • angielskie ziele,
  • liście laurowe,
  • majeranek,
  • sól ,
  • marchew,
  • por,
  • pietruszka,
  • seler 

Sposób wykonania:
  1. Grzyby moczymy w gorącej wodzie.
  2. Warzywa kroimy w talarki.
  3. Gotujemy w wodzie.
  4. Cebulę prażymy na suchej patelni.
  5. Dodajemy do warzyw.
  6. Boczek kroimy i smażymy na suchej patelni.
  7. Na tłuszczu smażymy białą kiełbasę pokrojoną w talarki.
  8. Dodajemy razem z boczkiem do zupy.
  9. Wsypujemy majeranek. 
  10. Wlewamy śmietanę.
  11. Delikatnie gotujemy.
  12. Gotujemy jajka.
  13. Dodajemy ziele angielskie, laurowy liść i czosnek.
  14. Zupę możemy podawać ze smażonymi ziemniakami.
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Właśnie dzisiaj miałam na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym jakby mi ktoś ugotował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u Ciebie jak zwykle PYSZNIE :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wierze,że był przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię tak, do wywaru warzywnego dodaję 3 suszone grzyby i kilka pokrojonych pieczarek, zagotowuję, wlewam kupiony żurek, dodaję podsmażoną cebulkę i zalewam ugotwane w osobnym garnku ziemniaki i też jajo jest. Ale jak jest przepis na zakwas, to spróbuję sama zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam żurek i robię nie tylko od święta!

    OdpowiedzUsuń
  7. taki żurek to ma się rozumieć:) też go lubię:)

    OdpowiedzUsuń