26 czerwca 2013

Drożdżówki z ciasta drożdżowego z rabarbarem.

Uwielbiam wszystko, co wykonane z ciasta drożdżowego. Jeżeli dodać do tego owoce sezonowe takie drożdżówki smakują jeszcze lepiej ;)



Potrzebne składniki:
  • 1 kg mąki, 
  • 4 zółtka, 
  • 1 białko, 
  • szczypta soli, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 cukry waniliowe, 
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka, 
  • 1/2 kostki tłuszczu, 
  • 10 dag drożdży
  • rabarbar
  • 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski


Sposób wykonania:

  1. Wykonujemy ciasto drożdżowe z podanego przepis- klik.
  2. Bierzemy garść ciasta.
  3. Zwijamy w rulon.
  4. Następnie skręcamy ciasto, jak muszlę ślimaka.
  5. Smarujemy białkiem.
  6. Kładziemy pokrojony w kostkę, obtoczony w cukrze rabarbar.
  7. Posypujemy kruszonką (tyle ile cukru i tłuszczu tyle dajemy mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy)
  8. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st.
  9. Możemy polukrować lukrem królewskim - klik

32 komentarze:

  1. Bardzo smaczne są takie drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ^_^ bardzo apetycznie wyglądają :) na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są bardzo smakowite i chętnie bym się nimi zajadała cały czas ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna bułeczka! Ty to masz talenty Paula:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne, porywam jedną;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe drożdżówki to prawdziwy rarytas :) Mam ochotę porozpieszczać nimi rodzinę w wakację, będe miała dużo czasu, a na pewno ucieszą się z takich smakołyków jakie widzę u Ciebie :)
    dariawkuchni.blogspot.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :) choć pewnie zrezygnowałabym z lukru, za słodko jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, nie wpadłabym na to, żeby zrobic drożdżówki z rabarbarem. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kusisz mnie tutaj a ja się odchudzać mam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj też lubię dożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń