21 czerwca 2013

Dżem czereśniowy(dżem z czereśni)z sokiem cytrynowym.

Nie wiem, jak Wy, ale ja jako miłośniczka dżemów nie mogłam pozwolić, aby zabrakło domowego dżemu z czereśni ;)



Potrzebne składniki:
  • ok. 2,5 kg czereśni ( ok. 1,8 - 1,9 kg po wydrążeniu)
  • 2 konfiturki
  • kilka kropli soku z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
  • 80-90 dkg cukru
  • 2/3 szklanki wody


Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie myjemy, wydrążamy.
  2. Wsypujemy do większego garnka.
  3. Dolewamy 2/3 szklanki wody.
  4. Wsypujemy 2 konfiturki.
  5. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  6. Po zagotowaniu dodajemy 80-90 dkg cukru.
  7. Gotujemy od 1-2 minut, mieszając.
  8. Dodajemy sok z cytryny.
  9. Słoiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  10. Wlewamy gorący dżem do gorących słoików.
  11. Zakręcamy, zostawiamy do wystygnięcia. Ja dodatkowo nakrywam ręcznikiem, żeby się dobrze zamknęły.
Smacznego !



12 komentarzy:

  1. Pamiętam z dzieciństwa, że każdego lata moja Mama usiłowała zrobić dżem z czereśni i każdego lata Jej się to nie udawało. Czereśnie pochłanialiśmy na bieżąco i jednogłośnie (ja i mój brat) byliśmy zdania, że szkoda takich słodkości marnować na dżem czy nawet kompot! W rezultacie do dnia dzisiejszego nie znam smaku dżemu czereśniowego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam!:) ja dziś do nauki sama zjadłam pół kilo czereśni, jak nie więcej. to jedne z moich ulubionych owoców:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ostatnio zrobilam gar kompotu. poszedł moment! :) a dżemik pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. A ta konfiturka to coś jak dżemix? Mogę pominąć cytrynkę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny wyszedł i zniknął w mgnieniu oka ;)

    OdpowiedzUsuń