17 czerwca 2013

Rogaliki z ciasta drożdżowego z jabłkiem i wiórkami kokosowymi.

Chyba nie będzie dla nikogo nowiną, gdy powiem, że rogaliki drożdżowe wprost uwielbiam i to z każdym nadzieniem ;) Z tego powodu często goszczą na moim stole, dziś zapraszam na wersję jabłkową z wiórkami kokosowymi, mniam !


Potrzebne składniki:
  • 1 kg mąki, 
  • 4 zółtka, 
  • 1 białko, 
  • szczypta soli, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 cukry waniliowe, 
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka, 
  • 1/2 kostki tłuszczu, 
  • 10 dag drożdży
  • 2,3 jabłka
  • 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski

Sposób wykonania:
  1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu na to ciasto - klik
  2. Bierzemy część, rozwałkowujemy w kształt koła.
  3. Nacinamy po przekątnych, aby powstały nam trójkąty.
  4. Kładziemy pokrojone jabłka na podstawie.
  5. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  6. Zawijamy, podwijając boki.
  7. Kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę. 
  8. Zostawiamy kilka minut do wyrośnięcia.
  9. Pieczemy ok. 15 w 200 st.
  10. Zostawiamy do ostygnięcia.
  11. Możemy udekorować lukrem królewskim - klik

14 komentarzy:

  1. Jak zrobić dobry lukier?
    Rogale wygladają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/12/lukier-krolewski.html
      Ten wychodzi dobry, jeżeli chcesz, żeby Ci dłużej ,,wytrzymał" to zamiast białka daj wodę ;)

      Usuń
  2. Zjadłabym i to kilka od razu. Na samą myśl o takich rogalikach aż poleciała mi ślinka.

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie bez lukru bo nie lubię:P a tak to porywam jednego:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale kusisz od rana:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm ale wspaniałe rogaliczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. eh słodkości ;) a ja zapraszam na grilla, na szaszłyka http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-ratatouille-z-grilla/ :)

    OdpowiedzUsuń