6 czerwca 2013

Torcik cytrynowo-wiśniowy na czekoladowym biszkopcie z gruszkami.

Z racji tego, że siostra bardziej przepada za czekoladowym biszkoptem tym razem taka wersja ;) Wszystko doskonale skomponowało się smakowo, aż żal było jeść !

Potrzebne składniki:
  • 6 jajek,
  • 7 łyżek mąki pszennej,
  • słoik gruszek,
  • saszetka czekolady,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • śmietana 12 % duża 

Sposób wykonania:
  1. Białka ubijamy na sztywno,dodajemy szczyptę soli.
  2.  Dodajemy 6 żółtek,  szaszetkę czekolady oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.  
  3. Dodajemy 6 łyżek cukru oraz 7 łyżek mąki pszennej.
  4. Całość miksujemy.
  5. Tortownicę smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem.
  6. Pieczemy 15-20 min. w 150 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
  7. 2 szklanki wody rozrabiamy z 2 galaretkami wiśniowymi.
  8. Gdy prawie stężeje dodajemy dużą śmietanę 12 %.
  9. Wylewamy na ciasto. Zostawiamy do stężenia.
  10. Układamy odsączone gruszki.
  11. Zalewamy prawie zgęstniętą 1 galaretką cytrynową rozrobioną w 2 szklankach wody. Zostawiamy do zgęstnięcia.

Smacznego !

13 komentarzy:

  1. Też lubię czekoladowy biszkopt, ślicznie wygląda te ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dziwię się , że żal go było jeść:) nie dość, że śliczny, to pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności:) wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobrze, że weekend się zbliża, bo mi takiej ochoty na pyszne ciacho narobiłaś, że już nie wiem, czym póki co zaspokoić tę potrzebę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale, jak to?! Biszkopt na proszku do pieczenia!? :) Ja, po wielu podeszwach nauczyłam się piec biszkopt na samych jajkach i wychodzi cudnie. Ale trzeba się pilnować, bo o podeszwę bardzo łatwo.
    Tak, czy inaczej ciacho wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń