27 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, boczkiem parzonym oraz serkiem topionym.

Gdy tylko zobaczyłam u Anuli makaron z serkiem topionym wiedziałam, że wykorzystam ten pomysł ;) Ja jednak postawiłam na wersję klasyczną, czyli pieczarki z boczkiem parzonym.



Potrzebne składniki:
  • 500 g makaronu penne ( ja użyłam Arrighi penne rigate )
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag boczku parzonego
  • 1 serek topiony ( ja użyłam duży Emmentaler )
  • sól, pieprz do smaku
  • ser żółty do posypania
  • oliwa z oliwek ( ja użyłam Olitalia extra vergine )


Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń wskazanych na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek.
  3. Dodajemy pokrojone w dość duże kawałki pieczarki.
  4. Dorzucamy starty na tarce boczek parzony.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku.
  6. Dodajemy cały serek topiony, łączymy składniki ze sobą.
  7. Makaron odcedzamy, łączymy z resztą składników.
  8. Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  9. Posypujemy startym żółtym serem.
  10. Zapiekamy ok. 15 min. w 160 st.

Smacznego !



24 komentarze:

  1. Kocham zapiekanki:D Ta wygląda na pyszną!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, mogę jeść codziennie takie zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie pogardzę zapiekanką makaronową! :) P Y C H A!!!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zapiekanki, ale zielonego w niej brak, zielonego:D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie zapiekanki, sis robi ale inna pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zachęcająco:)
    Zapraszam do Nas www.szarlottka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha!:) jedne z moich ulubionych obiadów:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo interesujące, chyba zmienię plany obiadowe na przyszły tydzień.

    OdpowiedzUsuń