31 lipca 2013

Malinowo-poziomkowa rozkosz.

Uwielbiam torciki, jak już wiecie. Tym razem wersja malinowo-poziomkowa z bitą śmietaną ;)


Potrzebne składniki:
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 galaretki poziomkowe
  • 1 fix
  • duża śmietana 30 % lub 2 małe
  • kubeczek poziomek
  • miseczka malin - żółtych, czarnych i czerwonych

  1. 3 szklanki wody zagotowujemy. Rozpuszczamy w nich 2 galaretki poziomkowe.
  2. Wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia.
  3. Dodajemy poziomki, mieszamy.
  4. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem.
  5. Zostawiamy do całkowitego stężenia.
  6. W 3 szklankach wrzącej wody rozpuszczamy 2 galaretki malinowe.
  7. Ponownie wstawiamy do lodówki, gdy zacznie tężeć wrzucamy maliny, mieszamy.
  8. Wylewamy na warstwę poziomkową, zostawiamy do stężenia.
  9. 2 małe śmietany 30% ubijamy z fixem na sztywną pianę.
  10. Wykładamy na galaretkę z malinami. Dekorujemy malinami.
  11. Wstawiamy do lodówki na 2,3 h.

Smacznego !

26 komentarzy:

  1. Mmmm, ale apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd Ty masz chęci na ciągłe pieczenie i gotowanie!? podziwiam!
    Torcik oczywiście wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem skąd, jak narazie leżę i odpoczywam po tym gotowaniu i pieczeniu ;)

      Usuń
  3. Zapraszam na swój blog po odebranie nominacji do nagrody. Gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka w środku nocy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eh, znaczy wniosek jest, żeby czytać nad ranem, kiedy można już zrobić ;)

      Usuń
  5. Poziomki powiadasz? wieki nie jadłam:) muszę ich poszukać koło siebie:)torcik pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!
    Coś idealnego dla mnie, gdyż nie posiadam piekarnika.
    Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń