18 lipca 2013

Młoda kapusta w ćwiartkach.

Śmiem twierdzić, że to danie znane tylko w moim rejonie, bo gdy pytałam znajomych to nikt o nim nie słyszał. Doskonale nadaje się, jako dodatek do mięs.


Potrzebne składniki:

  • młoda kapusta
  • 3 łyżki tłuszczu
  • łyżka bułki tartej
  • sól
  • opcjonalnie koperek

Sposób wykonania:
  1. Kapustę myjemy, przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy głąb.
  2. Zagotowujemy wodę w dość dużym garnku, żeby się kapusta nam zmieściła.
  3. Solimy wodę.
  4. Od zagotowania gotujemy ok. 10 minut do miękkości. Możemy dodać koperek.
  5. W międzyczasie przetapiamy ok. 3 łyżek tłuszczu, dodajemy pod koniec łyżkę bułki tartej.
  6. Kapustę odcedzamy, polewamy tłuszczem i gotowe ;)
Smacznego !

18 komentarzy: