Ja jak zwykle spóźniona spieszę z przepisem na pierogi z czereśniami, które również bardzo mi zasmakowały :)
Potrzebne składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżki oleju ( ja użyłam oliwę z oliwek Extra Vergine )
- czereśnie
- tłuszcz
- cukier
Sposób wykonania:
- Zarabiamy ciasto na pierogi z przepisu na szybkie ciasto - klik.
- Rozwałkowujemy.
- Wykrawamy kółka.
- Kładziemy w środek czreśnie posypane cukrem.
- Lepimy brzegi, żeby nic nie wyleciało.
- Zagotowujemy wodę z osoloną wodą.
- Wrzucamy pierogi.
- Gotujemy ok. 5 min. od wypłynięcia.
- Masło przetapiamy.
- Pierogi polewamy tłuszczem i posypujemy cukrem.
Smacznego !
Narobiłaś mi smaka, chyba pokopytkuję po czereśnie
OdpowiedzUsuńŚmiało:)
Usuńpierogi uwielbiam, ale z czereśniami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWięc może to zmienisz;)
UsuńPierogi z czereśniami... Takich jeszcze nie jadłam. Muszę zatem koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie:)
UsuńNigdy nie przyszło mi do głowy zrobienie pierogów z czereśniami :) Muszą być pyszne ;) widzę, że korzystasz z zagniatarki do pierogów, jakoś nigdy nie czułam potrzeby używania takowej, zawsze zagniatam ręcznie, ale to zapewne kwestia przyzwyczajenia :)
OdpowiedzUsuńNo ja już od dawna jej używam, więc tak jakoś z przyzwyczajenia:)
UsuńNajbardzij lubię pierogi ruskie :) r czereśniami niegdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała, gdybyś zaprosiła mnie na obiad :P
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
UsuńMmmm wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńNo z czereśniami to jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńNo widzisz;)
UsuńTe z owocami należą do moich ulubionych:P
OdpowiedzUsuńWspaniale;P
Usuńja też ostatnio zalatana, więc doskonale rozumiem:) a pierogi pychota:)
OdpowiedzUsuńTeż tak sądzę:)
Usuń