6 lipca 2013

Sos truskawkowy z octem balsamicznym.

Wzorując się na przepisie na sos poziomkowy postanowiłam przygotować sosik truskakowy z olejem balsamicznym, który później wykorzystałam do pierogów :)


Potrzebne składniki:

  • 10 dkg truskawek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kartoflanki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 1/8 szklanki cukru
  • ocet balsamiczny ( ja użyłam Glassa gastronomica Ponti


Sposób przygotowania:
  1. W rondelku doprowadzamy do wrzenia 1/8 szklanki mleka.
  2. W 1/8 szklance zimnego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę kartoflanki.
  3. Dodajemy do wrzącego płynu.
  4. Żółtko ucieramy z 1/8 szklanką cukru.
  5. Składniki łączymy, mieszając energicznie.
  6. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Dodatkowo je rozduszamy.
  7. Dolewamy kilka kropli octu balsamicznego.
  8. Gotujemy cały czas mieszając. Pod przestygnięciu dodajemy 3,4 łyżki jogurtu naturalnego.
  9. Mieszamy i gotowe.
Smacznego !



10 komentarzy: