piątek, 5 lipca 2013

Szybkie ciasto na pierogi.

Nie wiem, jak Wy, ale ja pierogi uwielbiam. Z czystego wygodnictwa postanowiłam zrobić osobny post z ciastem na pierogi, żeby mieć od razu w jednym miejscu wszystko ;)


Potrzebne składniki:

Sposób wykonania:
  1. Wsypujemy do miski 3 szklanki mąki.
  2. Wbijamy jajko.
  3. Dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki oliwy.
  4. Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody.
  5. Całość wyrabiamy.

Smacznego !



22 komentarze:

  1. Też takie robie...mniam mnia...
    zapraszam do mnie. ; )
    www.kosmetykizdrowieiuroda.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nigdy nie daję jajka, to wtedy ciasto jest mięciutkie ;) i dodaję do wody trochę mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za rady, skorzystam ;)

      Usuń
    2. Ja daję jajko i też mi zawsze mięciutkie wychodzi;) Tylko, żeby było elastyczne i takie fajne to przed lepieniem (po wyrobieniu) musi trochę "odpocząć" ;)

      Usuń
  3. dziękuję za przepis, dodaję do ulubionych bo ciasto na pierogi to moja pięta achillesowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. też tak robię:) mama czasem robi na masle zamiast oleju:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach pierogi ;) Jak byłam w ciąży to potrafiłam robić raz w tygodniu :) Ale dodaję tylko żółtko, białko sprawia, że ciasto jest sztywne. Co ciekawe, na twardość ciasta ma też wpływ twardość stosowanej wody, na wodzie filtrowanej, bądź przegotowanej ciasto jest bardziej miękkie niż na mojej twardej jak kamień kranówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas woda chyba dobra, bo ciasto mięciutkie ;)

      Usuń
  6. do tego jagody i rozpusta gotowa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pierogi to do mamy :) Te są najlepsze, takie z kapustą mniam. Ja nie lubię robić pierogów :) Leń po prostu jestem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kapustką miałam na Boże Narodzenie ;)

      Usuń
  8. RObię podobnie jak Ty, z wodą i jajakiem;)
    Ale bez oleju;)
    No i z kilograma mąki bo mam mnóstwo fanów moich pierogów wokół mnie;)

    OdpowiedzUsuń