9 lipca 2013

Szybkie ciasto z porzeczkami.

Nauczona doświadczeniem z ciastem z brzoskwiniami tym razem przygotowałam podwójną porcję :)


Potrzebne składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 20 łyżek mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru
  • 6 jajek
  • łyżka soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • miseczka porzeczek
  • sok z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
  1. Wbijamy 6 jajek.
  2. Dodajemy 250 g miękkiego masła.
  3. Całość miksujemy albo ucieramy w misce.
  4. Dodajemy 20 łyżek mąki pszennej.
  5. Dosypujemy 10 łyżek cukru, łyżkę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  6. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  7. Porzeczki obieramy, myjemy.
  8. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem i ponownie smarujemy.
  9. Wylewamy ciasto.
  10. Wykładamy porzeczki.
  11. Pieczemy ok. 50 min. w 180 st.
  12. Posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !



23 komentarze:

  1. O to może na przyszłą niedzielę upiekę :) Lubię czerwone porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentuje, szkoda, że mi się piekarnik popsuł :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi ochoty na porzeczkowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne ciacho:)lubię te kwaskowate cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszniutkie, letnie smaczki:) nie ma lepszych!

    OdpowiedzUsuń
  6. a u mnie akurat dojrzałe porzeczki w ogródku :) trzeba je wykorzystać :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta porzeczkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne ciasto - puszyste idealne do popołudniowej kawki

    OdpowiedzUsuń