1 lipca 2013

Torcik na biszkoptach z cytrynową pianką, wiśniową galaretką z brzoskwiniami oraz bitą śmietaną i kawałkami czekolady.

Torciki należą do moich ulubionych deserów, dlatego często się u mnie pojawiają :)




Potrzebne składniki:
  • opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • mała śmietana 30 %
  • 1 fix do śmietan
  • czekolada do starcia
  • 1 duża śmietana 12 %
  • słoik brzoskwiń


Sposób wykonania:
  1. Tortownicę wykładamy biszkoptami.
  2. W 2 szklankach wody wrzącej rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe.
  3. Zostawiamy do wystygnięcia, wkładamy do lodówki.
  4. Gdy zacznie tężęć dodajemy dużą śmietanę 12 % i mieszamy.
  5. Wylewamy tyle, żeby zakryć biszkopty.
  6. Wkładamy do lodówki, żeby stężało.
  7. Wylewamy resztę. Wstawiamy do zgęstnięcia.
  8. Wykładamy brzoskwinie.
  9. W 3,5 szklanki wody wrzącej rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe.
  10. Zostawiamy do ostygnięcia, wstawiamy do lodówki.
  11. Gdy zacznie tężeć wylewamy na brzoskwinie.
  12. Wstawiamy do lodówki, żeby zgęstło.
  13. Małą śmietanę 30 % wlewamy do naczynia, ubijamy na sztywno z fixem.
  14. Wykładamy na ciasto.
  15. Posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy jeszcze do lodówki na dobrą godzinę i gotowe.
Smacznego !

25 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie:) widać, że bardzo je lubisz:)
    Ps. gotowanie za głosowanie trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mocno owocowy mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda twój torcik

    sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. I jakie super zdjęcia zrobiłaś, mniam<3
    takie galaretki super są na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham twoje torciki:) co jeden to lepszy:) mniammm

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za słodycz mmmm :)
    Wspaniałości!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast galaretki wisniowej noz być truskawkowa. I jaka ta czekolada mleczna czy raczej gorzka

    OdpowiedzUsuń