czwartek, 22 sierpnia 2013

Agrest zasypywany cukrem do ciast, np. kruszona,pleśniaka.

Taki agrest będzie doskonały do kruszona/pleśniaka, a jeśli dodamy później wody będzie także doskonale odgrywał rolę kompotu ;)


Potrzebne składniki:
  • 2,5 kg agrestu
  • 0,7 kg cukru ( dodać więcej lub mniej w zależności od słodkości agrestu )

Sposób wykonania:
  1. Agrest obieramy, myjemy.
  2. Zasypujemy do 1/3 wysokości słoika, przesypujemy 1,2 łyżkami cukru w zależności od wielkości słoika.
  3. Nakładamy agrestu, znów zasypujemy 2,3 łyżkami cukru.
  4. Robimy tak,aby na samej górze był agrest.
  5. Zamykamy i gotujemy w garnku z wodą, żeby sięgała do 3/4 wysokości słoika 30-40 minut w zależności od wielkości słoików.
  6. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego !

8 komentarzy: