30 sierpnia 2013

Arbuzowy deser z winogronem i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Lubię eksperymentować ze smakami, dodatkami. Tym razem powstał arbuzowy deser z winogronem i kandyzowaną skórką pomarańczy, która wraz z miodem fajnie podkreśliła smak deseru.


Potrzebne składniki :
  • 1 kg arbuza
  • 330 g śmietany 12 %
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja użyłam firmy Gold Pack )
  • 30-40 dkg winogrona
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6,7 łyżek wody

Sposób wykonania:
  1. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w wodzie. Zostawiamy na kilka minut, żeby natężała. Następnie gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia !
  2. W czasie oczekiwania na żelatynę do miski wlewamy 330 g śmietany 12 %, dodajemy pokrojonego na drobne kawałki arbuza bez pestek oraz 3 łyżki miodu. Całość miksujemy ( zostają drobne kawałki arbuza ). Dodajemy pokrojone wypestkowane winogrona, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Dolewamy żelatyny.
  3. Całość przelewamy do pucharków, tak po 4 h deser powinien być gotowy ;)

Smacznego !

2 komentarze: