czwartek, 8 sierpnia 2013

Ciemny kakaowy biszkopt z 8 jajek - przepis podstawowy.

Kakaowy biszkopt doskonale nada się, jako podstawa do mas np. z wiśniami , pychotka ;)


Potrzebne składniki:
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
  1. 8 jajek wbijamy do dużej miski. Dodajemy 3/4 szklanki cukru. Ubijamy w gorącej wodzie na sztywną pianę. Następnie stawiamy miskę na blacie, dodajemy powoli 3/4 szklanki mąki, 2 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie miksujemy.
  2. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.
  3. Pieczemy ok. 30 min. w 150 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Mmm! muszę kiedyś wypróbować, bo smakowicie wygląda na gifie ; ).

    Gorąco pozdrawiam :*.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, chyba spróbuję to zrobić :)

    +zapraszam na swojego nowego bloga, może zaciekawi Cię moja historia i zostaniesz ze mną na dłużej! :)
    www.bestronggirl.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. nie przepadam za ciastem biszkoptowym, ale czasem się przydaje, twój przepis wygląda na prosty, więc na pewno skorzystam jak zajdzie potrzeba. Przepraszam, że zwracam ci uwagę, ale chyba zrobiłaś błąd,bo w tytule masz 6, a potem 8 jajek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, to z 8 jajek, musiałam źle wpisać:)

      Usuń
  4. W pracy oprócz normalnych obowiązków, pod nieobecność szefa spadła na mnie odpowiedzialność za nadzór budowy. Akurat negocjowałam cenę wełny mineralnej i w chwili przerwy weszłam na blog. Zobaczyłam pierwsze zdjęcie (bez czytania nagłówka) i myślę sobie: "o! Kruszynka pisze o wełnach akurat"... I... I... chyba spalę się ze wstydu za to pierwsze skojarzenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że czas zwijać interes:) A na serio to nie miałam już biszkpotu w całości, tylko przekrojony, więc zrobiłam takie:)

      Usuń
  5. klasyka, która sprawdzi się do wielu ciast:)

    OdpowiedzUsuń