czwartek, 29 sierpnia 2013

Domowy ketchup.

Nie ma to, jak domowy ketchup. Pokombinowałam, pododawałam i wyszedł przepyszny ;)

Szybki ketchup.

Potrzebne składniki:
  • 1-1,5 kg pomidorów
  • pół czerwonej papryki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ocet winny o smaku czerwonego wina
  • po trochu przypraw do smaku- soli, pieprzu, prażonej cebulki, czosnku granulowanego, gałki muszkatałowej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • cukier do smaku
  • 4,5 śliwek suszonych ( ja użyłam firmy Kresto )

Sposób wykonania:
  1. Pomidowy parzymy, obieramy ze skórki, kroimy bardzo drobno, wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojoną paprykę i przeduszony czosnek. Wrzucamy pokrojoną cebulę, kilka suszonych śliwek.
  2. Dodajemy po trochu przypraw do pozostałych składników ( można dodać także inne ).
  3. Gotujemy godzinę mieszając. Po tym czasie wykładamy ziele angielskie i liść laurowy. Blendujemy. Gotujemy do czasu uzyskania porządanej konsystencji.Można jeszcze doprawić.
  4. Ugotowany ketchup można włożyć do słoiczków, pasteryzować15 minut od chwili wrzenia.

Smacznego !

22 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam ketchupu. Moja mama kiedyś robiła taki sos, trochę podobnie smakował ale jednak to nie to samo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzooo ciekawa smaku takiego ketchupu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. małż coś gadał oststnio o taki ketchupie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też nigdy nie robiłam ketchupu, zawsze kupuję gotowy. Taki musi być o wiele lepszy bez tych wszystkich E.

    OdpowiedzUsuń
  5. mhm. Pysznie wygląda, aż bym sobie zjadła zapiekankę ; P

    OdpowiedzUsuń
  6. domowe znaczy najlepsze! :) super taki ketchup!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis. Może wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zbieram się za domowy keczup odkąd pojawiły się pomidory na działce i w końcu muszę chyba się za takie cudo zabrać....

    OdpowiedzUsuń
  9. taki domowy musiał smakować wybornie!:D

    OdpowiedzUsuń
  10. oooo aż spróbuję zrobić z ciekawości :)

    OdpowiedzUsuń